Twoje kompendium wiedzy na temat terapii dożylnej witaminą C

Witamina C to organiczny związek chemiczny (o wzorze sumarycznym C6H8O6). Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu żywego.
Organizmy większości zwierząt i roślin wytwarzają ten związek, ale niestety, nie ludzie. Dla człowieka witamina C jest egzogenna, co oznacza, że nasz organizm jej nie syntezuje. Amerykański naukowiec, dwukrotny zdobywca Nobla Linus Pauling odkrył, że dzieje się tak dlatego, bo człowiek ma uszkodzony gen, akurat ten, który w pośredni sposób jest odpowiedzialny za przetwarzanie cukrów we krwi w witaminę C. Dlatego musimy mu ją dostarczyć z zewnątrz.

Witaminy odkrył polski uczony biochemik Kazimierz Funk (1884–1967). To on zauważył, że w pożywieniu znajdują się pewne składniki, które są niezbędne do utrzymania zdrowia. Nazwał je „witaminami” (z połączenia łacińskich słów vita czyli życie i amine - związki zawierające azot). I tu uczony się pomylił, bo później dowiedziono, że nie wszystkie witaminy zawierają azot. W roku 1912 odkrył pierwszą witaminę – tiaminę, dzisiejszą witaminę B1. Badania Polaka stały się bodźcem do dalszych poszukiwań.

W 1928 roku węgierski fizjolog Albert Szent-Györgyi z wyciągów nadnerczy, kapusty i pomarańczy uzyskał związek, który wykazywał właściwości oksydoredukcyjne (wymiany energii). Nazwał go kwasem heksuronowym. To dzisiejsza witamina C. Albert Szent-György stwierdził, że kwas ten jest niezbędny w procesie biologicznego spalania, to zaś oznacza, że witamina C jest nieodzowna dla prawidłowego przebiegu komunikacji międzykomórkowej. Według uczonego, im więcej dostarczamy organizmowi witaminy C, tym sprawniej przebiega wymiana elektronowa. Za to odkrycie w 1937 roku otrzymał nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny. W 1932 Wang i King otrzymali witaminę C z cytryny. W 1933 roku Walter Norman Haworth, angielski chemik i współpracownicy ustalili budowę chemiczną witaminy C. Rok później Tadeusz Reichstein, polsko-szwajcarski endokrynolog i współpracownicy dokonali syntezy kwasu askorbinowego.

Witamina C to kwas askorbinowy (acidum ascorbicum). Nazwa pochodzi z łaciny, od choroby szkorbut – scorbutus, która przez wieki dziesiątkowała ludzi. Nękała ona już pierwszych kolonizatorów Ameryki Północnej, występowała wśród żołnierzy na wszystkich frontach I wojny światowej. Oblicza się też, że na szkorbut (inna nazwa: gnilec) zmarło ok. miliona żeglarzy. Chorym wypadały zęby, krwawiły dziąsła, źle się goiły albo odnawiały zagojone już rany. Gdy więc w XX wieku odkryto witaminę C, nazwano ją środkiem przeciwgnilcowym (przeciw szkorbutowi), czyli właśnie ascorbicum (anti-scorbicum).

Witamina C (kwas askorbinowy) jest potrzebna do codziennego funkcjonowania organizmu. Bez niej nie powstawałaby tkanka łączna i nie byłoby transportu pomiędzy innymi tkankami. Pod wpływem kwasu askorbinowego wytwarza się w organizmie kolagen, a tym samym szybciej goją się rany i złamania, znikają siniaki, a krwotoki są słabsze. Witamina C wspomaga układ odpornościowy, dobroczynnie wpływa też na serce i układ nerwowy.

Jaka postać?

W warunkach standardowych (ciśnienie 1000 hPa i temperatura 0 st. C) witamina C jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, a jej roztwór ma odczyn kwasowy. Może być naturalna lub syntetyczna. Organizmy żywe najlepiej przyswajają witaminę C naturalną, ale jej syntetyczna forma ma taką samą strukturę chemiczną jak witamina naturalna.

Dostępne są rozmaite formy witaminy C. Najbardziej popularna to tabletki lub kapsułki. Można też kupić czystą witaminę C w postaci krystalicznego proszku. Od niedawna dostępna jest też liposomalna witamina C (obudowana lipidową otoczką). Witaminę C podaje się też dożylnie.

Zawartość witaminy C w wybranych warzywach i owocach

Produkt Zawartość witaminy C [mg/100g]
Acerola 1400 - 2500
Dzika róża suszona 1700
Czarna porzeczka 200
Czerwona porzeczka 200
Kiwi 200
Zielona pietruszka 150
Papryka czerwona 144
Chrzan 100
Papryka zielona 91
Cytryny 80
Brukselka 70
Kapusta 60
Rzeżucha 60
Truskawki 60
Kalafior 60
Pomarańcze 50
Grapefruit 50
Brokuły 35
Mandarynki 30
Szukasz pomocy?
Tylko u nas znajdziesz wiele porad oraz
przydatnych informacji na temat terapii!