Twoje kompendium wiedzy na temat terapii dożylnej witaminą C

Witamina C walczy wieloma chorobami

Witamina C (kwas askorbinowy) jest potrzebna do codziennego funkcjonowania organizmu. Bez niej nie powstawałaby tkanka łączna i nie byłoby transportu pomiędzy innymi tkankami.   Pod wpływem kwasu askorbinowego wytwarza się w organizmie kolagen, a tym samym szybciej goją się rany i złamania, znikają siniaki, a krwotoki są słabsze.  Witamina C wspomaga układ odpornościowy, dobroczynnie wpływa też na serce i układ nerwowy

Układ krwionośny

Szczególne znaczenie witamina C odgrywa w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca. W 2002 roku dr Matias Rath ogłosił, że zawały serca i udary mózgu są bezpośrednim skutkiem długotrwałego niedoboru witamin w ogóle, a przede wszystkim witaminy C.

Niedobory witaminy C prowadzą do zmian w budowie naczynia. Dochodzi wówczas do osłabienia naczyń, co skutkuje spadkiem syntezy kolagenu. Uszkodzenie komórek śródbłonka powoduje, iż komórkowa bariera między strumieniem krwi i ścianą naczynia zmniejsza się. Dochodzi do pęknięć i uszkodzeń naczyń, zwłaszcza wieńcowych, powodując stan zapalny. W odpowiedzi wątroba zwiększa produkcję cholesterolu i lipoproteiny a, których zadaniem jest ochrona naczyń. A więc zwiększona ilość tłuszczów we krwi nie jest przyczyną chorób serca i układu krążenia, a następstwem rozwijającej się choroby. Gdy nie będziemy dostarczać organizmowi witaminy C, blaszki miażdżycowe rozrosną się tak bardzo, że same w sobie staną się dodatkowym zagrożeniem. W efekcie może dojść do zawału lub udaru serca, a nawet do zgonu.

Dzięki witaminie C, lizynie i prolinie w komórkach jest produkowany kolagen. Stanowi on niezwykle ważną część płyny międzykomórkowego. Bez niego organizm nie byłby w stanie normalnie funkcjonować. Witamina C ogranicza także rozrost komórek mięśni gładkich, chroni też przeciwutleniacze. Im wcześniej podejmiemy właściwe leczenie, czyli będziemy przyjmować odpowiednią dawkę witaminy C, tym rokowania będą lepsze. Wyniki potwierdziły, że spożywanie witaminy C obniżyło ryzyko choroby serca i naczyń o 50 proc. badanych osób.

Infekcje

W okresie przeziębienia poziom witaminy C w organizmie spada do połowy pierwotnej wartości. Tymczasem jest ona niezbędna dla prawidłowego przebiegu procesów fagocytozy, czyli pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych przez białe krwinki. Tylko wówczas krwinki są zdolne do wyłapywania wirusów, jeśli są odpowiednio nasycone kwasem ascorbinowym. Ponadto kwas łącząc się z białkową otoczką wirusa, tworzy nową makrocząsteczkę, która hamuje rozwój infekcji wirusowej. Witamina C wpływa też bezpośrednio na przeciwciała, czyli białka utworzone w białych krwinkach typu B, których zadanie polega na rozpoznawaniu i niszczeniu określonych bakterii.

Odporność

Pozytywny wpływ witaminy C na układ odpornościowy(immunologiczny) jest powszechnie znany. Nie bierze ona udziału w bezpośredniej walce z bakteriami, lecz wpływa na wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B, które niszczą niebezpieczne mikroorganizmy. Witamina C przyczynia się także do wzrostu produkcji immunoglobulin czyli białek odpornościowych, interferonu oraz spadku histaminy, która wywoduje m.in. stan zapalny, alergię, astmę, duszności, nieżyt nosa i łzawienie oczu. Dodatkowo witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu wirusom trudniej jest dostać się i zaatakować organizm.

Wątroba

Wątroba to najlepiej unaczyniony narząd. Wraz z krwią płyną do niej związki, które pobudzają komórki do odnowy, ale też zatruwają. Głównym neutralizatorem trafiających do wątroby toksyn jest glutation, niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu. m więcej szkodliwych związków zawiera pożywienie, tym więcej zużywa się glutationu. Do jego produkcji potrzebna jest m.in. cysteina i witamina C. Jej wysoki poziom sprzyja tworzeniu maksymalnych zasobów glikogenu w wątrobie i wzmocnieniu jej czynności odtruwających.

Kolagen

Kolagen znajduje się w całym organizmie: w kościach, zębach, włóknach, ścięgnach, stawach, skórze, rogówce oka, mięśniach i naczyniach krwionośnych. Jego właściwa zapewnia szybką regenerację uszkodzonych tkanek, przyśpiesza gojenie się ran, złamań, wchłaniania się sińców i krwiaków, hamuje krwotoki i krwawienia. Aby jednak dochodziło do prawidłowej biosyntezy kolagenu, niezbędna jest odpowiednia ilość witaminy C. Tylko wtedy, gdy witaminy C jest wystarczająco, kolagen wytwarza prawidłowe i odpowiednio silne wiązania, które pełnią najważniejszą rolę w prawidłowej budowie potrójnej helisy (mocno skręconej sprali utworzonej z trzech łańcuchów) . Ponadto witamina C ma silny wpływ na ostateczny kształt i strukturę włókien zbudowanych z kolagenu.

Choroby nowotworowe

Witamina C jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Wychwytuje krążące w organizmie wolne rodniki, które uszkadzają nić DNA i je usuwa. Tym samym zapobiega powstawaniu i rozwojowi choroby nowotworowej. Zapobiegając tworzeniu się nitrozoamin, chroni przed nowotworem jelita grubego. Zmniejsza ryzyko raka żołądka i przełyku.

Szukasz pomocy?
Tylko u nas znajdziesz wiele porad oraz
przydatnych informacji na temat terapii!